Η Γόρτυνα ήταν αρχαία πόλη της Κρήτης, που ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
κατοικήθηκε τριγύρω 3000 προ ΧΡΙΣΤΟΥ. και άκμασε κατά τη Μινωική περίοδο, μεταξύ 1600 – 1100 προ ΧΡΙΣΤΟΥ. Σήμερα, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο νότιο Ηράκλειο, σε απόσταση από 45 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Οι πρώτες ανασκαφές στη Γόρτυνα ξεκίνησαν το 1884 από τους αρχαιολόγους Federico Halbherr και Στέφανο Ξανθουδίδη, όταν ανακάλυψαν τη Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν πολύ αργότερα (σε 1898), που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πόλη της Γόρτυνας εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης, κατά τη Μινωική εποχή. Στην πραγματικότητα, τον 3ο αιώνα π.Χ.. νίκησε τη Φαιστό στην εξουσία, έχοντας στην κατοχή του τα Μάταλα και το λιμάνι της Λεβίνας. Η πόλη, μετά σχεδόν 10 αιώνες ευημερίας, καταστράφηκε οριστικά από τους Άραβες το 828 ... Το χωριό των Αγίων Δέκα, πάνω στα ερείπιά του είναι χτισμένη η Μητρόπολη και ο Αμπελούζος.
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας είναι:
1. Το Ωδείο, ένα τυπικό ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα μ.Χ.. με δύο εισόδους από το βορρά και μια σχεδόν ημικυκλική ορχήστρα.
2. Η “Μεγάλη Επιγραφή” με τον Κώδικα Νομικής που βρίσκεται στον βόρειο κυκλικό τοίχο του Ωδείου, στεγάζεται σε μια καλύβα.
3. Η εκκλησία του Αγίου Τίτου, μια μεγάλη πέτρινη σταυροειδής εκκλησία με τρεις ημικυκλικές κόγχες, externally three-sided and two small arches on the north and south antenna of the cross.
4. εξωτερικά τρίπλευρα και δύο μικρά τόξα στη βόρεια και νότια κεραία του σταυρού, Ισιδαία, ένας ορθογώνιος τόπος λατρείας πολλών θεών, Ίσιδα, Σεράπιντ-Δίας και Ερμής-Ανούμπης, με υπόγεια δεξαμενή.
5. Ο Ναός του Απόλλωνα (Πύθιον), ένα ορθογώνιο σπίτι με θησαυροφυλάκιο.